Even leek het erop dat eigenaren van zonnepanelen met een hoop rompslomp te maken zouden krijgen, omdat ze officieel btw-ondernemer zijn geworden. Maar voor wie daar geen trek in heeft biedt de Belastingdienst een eenvoudige uitweg.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde toelichting van het Ministerie van Financiën op een nieuwe ontwikkeling, waarbij particulieren die zonnestroom tegen een vergoeding leveren aan het net officieel als btw-ondernemer moeten worden beschouwd.
Aanleiding voor deze kwestie was een uitspraak van het Europese Hof in Luxemburg over een Oostenrijker met zonnepanelen. Daarin bepaalde het Hof op 20 juni dit jaar dat bij het zelf opwekken en doorverkopen van zonnestroom sprake is van ondernemerschap.
Eigenaar zonnepaneel btw-ondernemer
Eind september stelde staatssecretaris Weekers dat hij juridisch geen mogelijkheid zag om voor Nederlandse particulieren met zonnepanelen ‘het ondernemerschap te ontkennen.’ Zie ook het artikel: eigenaar zonnepaneel is btw-ondernemer: verwarring alom.
De Nederlandse regering zat duidelijk niet te wachten op deze nieuwe juridische situatie, omdat die in theorie een hoop administratieve rompslomp met zich mee kon brengen.
Veel eigenaren van zonnepanelen die stroom terugleveren aan hun energieleverancier, werken namelijk met een zogenoemde salderingsregeling. Ze betalen alleen voor de stroom die ze netto afnemen. Ook deze groep valt echter onder het btw-ondernemerschap.
Voor het btw-ondernemerschap moet de eigenaar van zonnepanelen in beginsel apart btw kunnen heffen over de stroom die hij of zij teruglevert aan het net. Daarvoor is een zogenoemde 'slimme meter' nodig. Die kan de stroom die iemand afneemt bij de energieleverancier en de stroom die zijn zonnepanelen terugleveren, apart meten.
Het gros van de particulieren met zonnepanelen heeft echter (nog) geen 'slimme meter', maar een terugloop- of eenrichtingsmeter. Daarmee valt alleen het netto-stroomverbruik af te lezen.
Kortom, potentieel liggen hier een hoop beren op de weg. Het ministerie van Financiën wil daarom zowel de Belastingdienst als particulieren met een beperkt aantal zonnepanelen op hun dak zoveel mogelijk ontzien.
Geen zin in btw-gedoe? Doe niets
Voor particulieren met zonnepanelen die gebruik maken van een salderingregeling - dus afrekenen met de energieleverancier over de netto gebruikte stroom - blijft de situatie redelijk overzichtelijk. Als ze niets met het btw-ondernemerschap te maken willen hebben, is de oplossing eenvoudig: niets doen.
Wie ontheffing van het btw-ondernemerschap wil, kan namelijk gebruik maken van de zogenoemde Kleine-ondernemersregeling. Die bepaalt dat als een ondernemer minder dan 1.345 euro per jaar btw kan factureren, geen verrekening met de fiscus nodig is.
De meeste particulieren met zonnepanelen zullen onder dit bedrag blijven. Daarom, zo licht het ministerie van Financiën toe, gaat de fiscus ervan uit dat particulieren die niets van zich laten horen, als het ware stilzwijgend verzocht hebben om ontheffing van de administratieve verplichtingen.
Punt is dan wel dat je ook geen btw in rekening mag brengen voor stroom die je levert aan het net. Ook de mogelijkheid om de betaalde btw op de aanschaf van de zonnepanelen fiscaal af te trekken, vervalt dan.
Fiscaal voordeel btw-ondernemer? Let op regels
Voor de groep particulieren die juist wel voordeel denkt te halen bij het btw-ondernemerschap, heeft de Belastingdienst nu ook regels opgesteld. Zie hier voor de uitgebreide toelichting.
Zoals aangegeven, kan het potentieel interessant zijn om de betaalde btw op de aanschaf van een set zonnepanelen als fiscale aftrekpost te gebruiken.
De fiscus biedt deze mogelijkheid in principe alleen voor zonnepanelen die ná 20 juni 2013 zijn aangebracht, dat wil zeggen de datum van de uitspraak van het Europese Hof. Voor panelen die tussen 1 april en 20 juni zijn aangebracht geldt een overgangsregeling.
Om tegemoet te komen aan eigenaren van zonnepanelen die geen 'slimme meter' hebben, en dus de geleverde stroom niet apart kunnen volgen, is ook een oplossing bedacht. Deze bestaat erin dat de Belastingdienst met vaste, fictieve btw-bedragen voor geleverde stroom werkt, afhankelijk van de geplaatste capaciteit. Zie hiervoor ook het bovengenoemde document van het ministerie van Financiën.
Lees ook:
Mathijs Bouman: Btw-effect sijpelt uit inflatie
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl